A gyógynövény kifejezést általában olyan növényekre alkalmazzuk, amelyek betegségek kezelésére, gyógyítására, megelőzésére használhatóak. E növények lehetnek vadon termők, vagy temesztettek. Hatóanyagai a növény különböző részeiben, levelében, gyökerében, termésében, virágában, kérgében, szárában, vagy magjában találhatóak. Egyazon gyógynövény különféle részei más- más hatóanygot tartalmazhatnak.

 
hétfő, 2010. november 29. 00:19, Nézettség: 2170

Természetes vízhajtó, daganatgátló hatású. A nyers és lehetőleg rózsaszín krumpli leve krónikus savtúltengés gyógyszere. A nyers krumplilé gyomorfekély, gyomorfájás ellen jó, naponta csak 1 deci fogyasztandó két hétig. Vigyázat! a krumpli nem lehet zöld és csírás. Hajában főtt és sült krumpli emésztési zavarokra, gyomor- és bélbajokra kitűnő étel.

hétfő, 2010. november 29. 00:19, Nézettség: 1437

Ekcémára, tüdőpanaszokra, asztmára jó.

hétfő, 2010. november 29. 00:18, Nézettség: 1682

A káposztafélék vértisztító, tüdõrák megelõzõ hatásúak. A régi görögök azt tartották a káposztáról, hogy megfiatalítja az embert. Hatékony a nyombélfekély ellen, ugyanis fekélygyógyító U-vitamin van benne. A káposztalé kéntartalmát a bélbaktériumok elgázosítják, ami enyhe bélgörcsöket és gázképzõdést okozhat.

hétfő, 2010. november 29. 00:18, Nézettség: 1349

A növény fõzete vesekõ okozta fájdalmaknál és vizelési nehézségnél népi gyógyszer. A népgyógyászatban gennyesedõ köszvényes, reumatikus daganatokra, derékfájásra az összevagdalt póréhagymát tejjel megfõzik. A megsûrûsödött, pépes anyaggal kötést alkalmaznak a fájdalmas testrészre. Fehér gumója péppé zúzva alkalmazható mellgyulladásra, 6 órán át felhelyezve.

hétfő, 2010. november 29. 00:17, Nézettség: 1360

A fokhagymához hasonlóan baktérium- és vírusölő, sebekre is használják, jó vértisztító. A hagymák minden fajtája jó, a snidling, póréhagyma, lilahagyma, zöldhagyma. Magas C-vitamin és fluortartalma van. Vércukor csökkentõ, bélféregûzõ, vizelethajtó. Szoptató anyukák tejébe is átmegy a hatóanyaga.

hétfő, 2010. november 29. 00:17, Nézettség: 2041

Egyike legõsibb gyógynövényeinknek. Használták az õsi Indiában, Kínában, Egyiptomban, Arábiában. Egyiptomban például 8 kilogram fokhagymáért egy férfi rabszolgát lehetett kapni. A Cheops piramis építésénél a fokhagyma-fejadag elmaradása miatt sztrájkoltak. Már Hippokratész adta fertõzések, bélbetegségek, asztma, fekélyek, epilepszia, kiütések ellen.

hétfő, 2010. november 29. 00:16, Nézettség: 1421

Minden salátaféle tactucarium hatóanyagot tartalmaz. A növények nyugtató és fájdalomcsillapító hatásúak, valamint jól alkalmazhatók álmatlanság ellen. A népi gyógyászat a fejes saláta főzetét pattanásos bőr lemosására és tisztítására is ajánlja.

hétfő, 2010. november 29. 00:15, Nézettség: 1335

A népi gyógyászat a zellernek minden fajtáját szívesen és gyakran használja. Fõ alkalmazási területei: általános erõsítés, reumatikus megbetegedések, köszvény, de segíti a nyálkahártya betegségek, a légcsõhurut, a húgyhólyaggyulladás és a bélgyulladások gyógyulását is. A zellert hosszú idõ óta potencianövelõ szerként is használják.

hétfő, 2010. november 29. 00:15, Nézettség: 2708

Ez a közkedvelt hüvelyes növény növényi fogamzásgátló szer, amely a „fogamzásgátló tabletta” hatásához hasonló anyagot tartalmaz. Tibetben és India egyes területein állítólag csak azért tudott 200 éven keresztül állandó maradni a népesség száma, mert a nõk ezeken a vidékeken rendkívül sok borsót esznek, és ebbõl adódóan nem olyan termékenyek, mint a más vidékeken élõ nõk.

Bab
hétfő, 2010. november 29. 00:14, Nézettség: 2771

Gazdag fehérjékben, B-vitaminokban, káliumban, kalciumban, magnéziumban, foszforban és kénben. Mindez nagymértékben hozzájárul a bőr, a haj, a körmök állapotának és az egész szervezet anyagcseréjének javításához. Csökkenti a káros koleszterin szintet.

304 bejegyzés | 27 / 31 oldal