A gyógynövény kifejezést általában olyan növényekre alkalmazzuk, amelyek betegségek kezelésére, gyógyítására, megelőzésére használhatóak. E növények lehetnek vadon termők, vagy temesztettek. Hatóanyagai a növény különböző részeiben, levelében, gyökerében, termésében, virágában, kérgében, szárában, vagy magjában találhatóak. Egyazon gyógynövény különféle részei más- más hatóanygot tartalmazhatnak.
A szántóföldön (4 cikk)
Egykomponensű kúrák (8 cikk) Erdők-Mezők kincsei (21 cikk) Fűszernövények (26 cikk) Gabonák (10 cikk) Gazok vagy mégsem? (10 cikk) Gyógyreceptúrák (49 cikk) Gyümölcsök - Zöldségek (50 cikk) Kertészkedés, Környezetvédelem,Természeti kincsek, Természet-esen (132 cikk) Méz (3 cikk) Virágok (20 cikk) besorolás nélkül (2 cikk)
Archívum
|
vasárnap, 2010. november 28. 18:34, Nézettség: 2960
A kora középkorban még a legértékesebb gabonának tartották, táplálóértékén kívül számos gyógyhatását is ismerték. Idõvel azonban kiszorították a viszonylag bõvebben termõ egyéb gabonafélék. Ráadásul ez utóbbiakat lényegesen könnyebben is lehetett hántolni. A pelyvától megtisztított magból lisztet õrölhetünk, roppantással pelyhet is készíthetünk. vasárnap, 2010. november 28. 18:33, Nézettség: 2998
Rutinsav tartalma az érfal rugalmasságát növeli, természetes gyógyszer. Hajdinakása melegítõ hatású étel, emésztési gondokra. Csírája kenyér és sütemények tésztájához adható, fõételként, salátaként is ehetõ. vasárnap, 2010. november 28. 18:32, Nézettség: 3026
A hajdina egy fűféle magja. Bioboltokban már kapható. Változatossá tehetjük vele étrendünket. Fõleg köretnek, levesbetétnek alkalmas. Erõsíti az érfalakat, ajánljuk orrvérzési hajlamnál, érfaltörékenységnél. A hajdinakása erõsítõ, emésztési gondoknál hatásos. A hajdina biológiailag értékesebb minden más gabonafélénél. vasárnap, 2010. november 28. 18:31, Nézettség: 2942
A hántolatlan barnarizs nagyon ajánlható egészséges táplálék. Fogyaszthatják cukorbetegek, vércukorcsökkentõ hatású. A kínaiaknál egy marék rizs volt a "létminimum" fejadag. Nos ez barnarizsbõl bõven fedezi a napi vitamin és ásványianyag szükségletet. |