A gyógynövény kifejezést általában olyan növényekre alkalmazzuk, amelyek betegségek kezelésére, gyógyítására, megelőzésére használhatóak. E növények lehetnek vadon termők, vagy temesztettek. Hatóanyagai a növény különböző részeiben, levelében, gyökerében, termésében, virágában, kérgében, szárában, vagy magjában találhatóak. Egyazon gyógynövény különféle részei más- más hatóanygot tartalmazhatnak.

 
vasárnap, 2010. november 28. 18:34, Nézettség: 2960

A kora középkorban még a legértékesebb gabonának tartották, táplálóértékén kívül számos gyógyhatását is ismerték. Idõvel azonban kiszorították a viszonylag bõvebben termõ egyéb gabonafélék. Ráadásul ez utóbbiakat lényegesen könnyebben is lehetett hántolni. A pelyvától megtisztított magból lisztet õrölhetünk, roppantással pelyhet is készíthetünk.

vasárnap, 2010. november 28. 18:33, Nézettség: 2998

Rutinsav tartalma az érfal rugalmasságát növeli, természetes gyógyszer. Hajdinakása melegítõ hatású étel, emésztési gondokra. Csírája kenyér és sütemények tésztájához adható, fõételként, salátaként is ehetõ.

vasárnap, 2010. november 28. 18:32, Nézettség: 3026

A hajdina egy fűféle magja. Bioboltokban már kapható. Változatossá tehetjük vele étrendünket. Fõleg köretnek, levesbetétnek alkalmas. Erõsíti az érfalakat, ajánljuk orrvérzési hajlamnál, érfaltörékenységnél. A hajdinakása erõsítõ, emésztési gondoknál hatásos. A hajdina biológiailag értékesebb minden más gabonafélénél.

vasárnap, 2010. november 28. 18:31, Nézettség: 2942

A hántolatlan barnarizs nagyon ajánlható egészséges táplálék. Fogyaszthatják cukorbetegek, vércukorcsökkentõ hatású. A kínaiaknál egy marék rizs volt a "létminimum" fejadag. Nos ez barnarizsbõl bõven fedezi a napi vitamin és ásványianyag szükségletet.

304 bejegyzés | 31 / 31 oldal