hozzávalók 6 főre
20 dkg málna
25 dkg túró
20 dkg liszt
1/2 tasak sütőpor
10 dkg porcukor
10 dkg vaj
2 kisebb tojás
1 dl tej
1 tasak vaníliás cukor
csipet só
elkészítés
A vaj felével vastagon kikenünk egy kisebb (kb. fél gáztepsinyi méretű) tepsit.
A lisztet összeszitáljuk a porcukorral, belekeverjük a sütőport és a sót. A lisztes egyveleg felét a tepsibe szórjuk.
Hozzávalók:
100 g porcukor
100 g darált mandula
40-40 g tojásfehérje
25 g cukor
35 g víz
100 g cukor
200 g tejcsokoládé
1 dl tejszín
1 teáskanál őrölt gyömbér
Elkészítés:
A csokoládét olvasszuk fel gőz fölött, majd keverjük hozzá a gyömbért és a tejszínt. Hűtsük le.
A 100 g cukorból és a vízből főzzünk szirupot, melegítsük 110 °C-ra.
Egy kis madártej-etimológia
Gondolkodtatok már azon, vajon honnan ered a madártej kifejezés? Van a madárnak teje? Micsoda faramuci név ez? A fehér gombócok talán a fiókák? Nem, a madártej elnevezés egy érdekes, több ezer éves szójáték származéka. Az ókorban azokat a finomságokat, melyekhez szinte lehetetlen volt hozzájutni, a madarak teje kifejezéssel illették.
Hozzávalók:
4 tojás
15 dkg cukor
1,5 l tej
2 rúd vanília (vagy 1 csomag vaníliás cukor)
2 evőkanál liszt
5 dkg mazsola
Elkészítés:
A tojásfehérjéket 3 evőkanál cukorral jó kemény habbá verjük.
Egy nagy, legalább 3-4 literes lábasban tejet forralunk.
A csendesen gyöngyöző tejbe (vízbe mártott) evőkanállal tojásnyi galuskákat szaggatuk a felvert habból.
Hozzávalók 12 főre
-Tésztához:
8 tojásfehérje
8 ek porcukor
8 ek liszt
1 cs sütőpor
-Krémhez:
25 dkg margarin
15 dkg porcukor
Főzött krémhez:
8 tojássárgája
5 ek porcukor
5 ek liszt
2 ek vaníliás cukor
4 dl tej
-Tetejére:
0,5 l Hulala (tejszin)
Elkészítés:
A tojásfehérjét felverjük kemény habbá, és óvatosan összekeverjük a porcukorral, liszttel és s...
Még a századforduló utáni első évtizedekben abban a hiszemben sütöttek gubát karácsonyra, hogy a sokszemű mák sok szerencsét, sok pénzt hoz az új esztendőben.
Hozzávalók:
4-6 db kifli,
1 csomag vanília puding,
7 dl tej,
1/2 csomag mazsola,
1 evőkanál cukor,
5 dkg mák
Elkészítése:
Elkészítjük a vaníliapudingot a tasakon található leírás alapján, azzal a
módosítással, hogy 7 dl tejet használunk hozzá és még egy evőkanál
cukorral édesítjük. A kifliket karikára vágjuk, és lapos tálakra
simítjuk egy rétegben.