A Székelyföldről származó kürtőskalács a kályhacsőről kapta a nevét, hiszen a székelyek a kályhacsövet kürtőcsőnek nevezik, a kürtőskalács sütőfa nagysága és átmérője is erre utal. A leleményes székely a keményfa parazsát, amit a főzéshez és melegedéshez használt, még valamire fel akarta használni.
Hozzávalók:
kb. 10 szelethez:
4 tojás,
24 dkg cukor,
15 dkg liszt,
fél tasak sütőpor,
1 citrom reszelt héja,
1,5 kg őszibarack (befőtt is lehet),
1 kis üveg (kb. 1 dl) pikáns lekvár,
5 dkg mandulaforgács,
Elkészítés:
A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjéből 8 evőkanál meleg vízzel kemény habot verünk.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
Bódító - és hódító. Azoknak ajánljuk, akik kedvelik a savanykás ízeket.
Hozzávalók 4 személyre:
5 db tojás
15 dkg cukor
2.5 dl limoncello likőr
5 db citrom
2 dl víz
45 dkg mascarpone
savoiardi (vagy más babapiskóta)
Elkészítés
A tojásokat szétválasztjuk.
Hozzávalók:
3×4 tojásból kakaós piskóta
A krémhez:
6 dl tejszín
15 dkg étcsokoládé
8 dkg cukor
40 dkg magozott meggy + a leve
rum
A tetejére:
10 dkg csokoládé
olaj
Elkészítés:
A krémhez a tejszín a csokival és a cukorral előző nap felforraljuk, majd felhasználásig hűtőben tartjuk. A meggyet meglocsoljuk némi rummal, és állni hagyjuk.