Régiók

   

Désze
Erdély »
Szent Piroska temploma
Detonáták
Erdély »
Bazalt kőbálványok
Déva
Erdély »
A történelmi Erdély első nagyvárosa a Maros partján, lakossága kb. 77.000 fő. Látnívalók: “Magna Curia”Az épületet, amit Bethlen Gábor építet 1621 –ben barok ellemeket is tartalmaz. A fejedelmi kastély a sétálóutca végén lévő parkban található. Itt élt a 17 –dik században Széchy Mária, aki szépsége miatt kortásai a “ Murányi Vénusznak ” neveztek (később Petőfi, Arany, Mikszáth) is.
Erdély
Erdély »
Tágabb értelemben az Erdély vagy jelenkori Erdély, 103.000 km2 elnevezés alatt ma többnyire Románia egész nyugati részét értjük, de nem mint egységes tartományt, hanem csak mint 16 megye összességét. Ez a terület magában foglalja Belső-Erdélyt, a Partiumot és a Bánság keleti nagyobb részét. E két utóbbi térség együtt Külső-Erdélynek is nevezhető.
Farkaslaka
Erdély »
A Felső-Nyikómente legjelentősebb községe, a Nyikó patak két partján fekszik. Nevének jelentése: hagyomány szerint a közeli erdőkben sok farkas lakott, amelyek néha a faluba is bemerészkedtek, és az őrizetlenül hagyott lovakat megtámadták.
Fehéregyháza
Erdély »
Segesvártól keletre, vele összeépülve, a Nagy-Küküllő bal partján fekszik. Története: 1849. július 31-én itt állt fel Bem József főserege. A segesvári csata délelőtt 11-kor indult magyar ágyúzással. A Livadia határrészben a magyarok visszaszorították az orosz gyalogságot, azonban azok erősítést kaptak, és az Ördög-patak völgyében több órás szuronyharc bontakozott ki.
Feketehalom
Erdély »
Brassótól 11,5 km-re észak-északnyugatra, a Persányi-hegységhez tartozó, 1294 m magas Kotla hegy lábánál fekszik A város átlagos tengerszint feletti magassága 550–560 m. Történelme:Schwarzburg várát az 1211-ben betelepített Német Lovagrend építette a Kotla-hegyen. A lovagok kiűzése után IV. Béla fiának, a későbbi V. Istvánnak ajándékozta.
Firtos vára
Erdély »
A vár feladata a határvédelem és a Sóvidéken kibányászott sószállítmányok útvonalának biztosítása volt. A legenda szerint a várat jó tündérek építették, még azon melegében, hogy az Úristen a világot megteremtette. A vár úrnőjét Firtosnak hívták. Volt két leánytestvére is, Tartod és Rapsonné, akik a közelben szintén várat építettek. A XVIII.
Fogaras
Erdély »
Egykor Fogaras vármegye névadója és székhelye. Fekvése: Brassótól 67 km-re nyugatra, Nagyszebentől 76 km-re keletre az Olt bal partján Történelme: A tatárok által kipusztított magyarság helyébe a 13. századtól román telepesek özönlötték el.1291-ben Fogros néven említik. Várát 1310-ben Apor László építtette.A 14.
Fogarasi havasok
Erdély »
A Fogarasi-havasok a Déli-Kárpátok hegyláncolatának kelet felől második tagja, az erdélyi Kárpátok legnagyobb tömegű kristályos hegysége. Fekvése: Északon a Fogarasi-medencével határos, amelyen átfolyik az Olt, nyugaton az Olt völgyével és a Vöröstorony-szorossal, délen a Cozia- és a Jézer-hegységgel, keleten a Bucses valamint a Királykő-hegység.

622 cikk | 23 / 63 oldal