Sem magasság, sem mélység nem rettent. Egyes nyelvészek szerint Kecskemét a megfejthetetlen eredetű helynevek közé tartozik,
míg mások a kecske szót tekintik alapnak, a mét pedig járást, menetet jelent. (Bolgárul a „koziczkameta” kecskejárást jelent).A kecske mellett szól, hogy a 13. században Szent Miklós püspök - a legrégibb helybéli templomnak - a Barátok templomának védőszentje, a megtérített új híveknek tenyésztésre kecskét ajándékozott. Az egykori történelmi iratok Aegopolisnak, azaz Kecskevárosnak hívták a települést, s a város régi, fatárgyat, állatot megjelölő égetőbélyegzője a Bak csillagkép jegyével egyezett.
Kecskemét város címere az önkormányzat rendelete szerint „csücskös talpú, hatszögletű pajzs. Vörös mezejében zöld hármas halomnak kiemelkedő középső részén heraldikailag jobbra néző, ágaskodó ezüst (fehér) kecskebak. A pajzs fölött a magyar Szent Korona lebeg. A címer alatt félkörívben elhelyezett, díszesen redőzött szalagon a város jelmondata: »Sem magasság, sem mélység nem rettent«
William Blake: Nabukodonozor, 1795, Tate Gallery, London
William Blake Nabukodonozorja nem az uralkodó őrületet, hanem a megőrült uralkodót ábrázolta. A saját magát is kontrollálni képtelen, félig ember, félig állat teremtményt, amely elvesztette minden kapcsolatát a való világgal, és kívül van már minden racionalitáson. Blake Menny és a Pokol házassága című verseskötetében Nabukodonozor mellett a következő felirat áll: „Egyazon törvénye van az Oroszlánnak és az Ökörnek: az Elnyomás.”
Látod? itt a padlizsán már nem "vizes" mert felvágtad. és a héja pedig még korántsem "szenes".
Van úgy, hogy pirítás közben a padlizsán "felhasad", csinál egy olyan hangot, hogy :"PÖFF", és sisteregni kezd. nem baj, pirítsd tovább a héját, amig KOROM nem lesz. azt kiskanállal leszeded s belül finom, VIZES marad minden. próbáld ki...:)
A hagymát a lábosban pirítod, nem kell előrepirítani
a padlizsán minden oldala jól át legyen kormozva. ne csalj. próbáld ki egyel, s ráérzel utána. mégegyszer, a legjobb nem a parázs, hanem a NYÍLT LÁNG.
ezért természetesen nem a befóliázott tepsi a jó.
Amikor mi nem mehettünk ki a szabadba, hogy nyílt tüzön, egy rácson süssük ki őket, anyu a fóliát a gázrezsó lángja alá tette, hogy a lé, ami kicsöpög, ne égjen a rezsóra. de akkor is nyílt lángon csinálja. másképp nem sül át úgy ahogy kell, és az íze sem lesz olyan "füstölt", hanem inkább olyan lecsós lesz. Ami persze, az is finom, de amikor kettőt egymás mellé teszel...érzed majd a külömbséget... csak így tovább!
Finom lett ez is, de ahogy mondod, lecsós lett egy kicsit, viszont attól lényegesen eltérőbb. A második nekifutást a hasznos tanácsok mellett végezzük majd amit itt adtál, alig várom! Köszi :)))
no... megígérem, hogy legközelebb, amikor zakuszkát csinálunk, felvesszük.
Biztosan ez is finom lett, mivel jó zöldség van benne, ezért rossz nem lehet.
A padlizsánt egyben kell tartani, a paprikát is. és NYÍLT lángon kell róla leégetni a bőrt. amikor pl a paprikán FEKETE a bőr, leégett, akkor be kell tenni egy nagy tálba, sóval behinteni, attől hűlés után leválik magától szinte a megfeketedett bőr.
a Padlizsán is szenes kell hogy legyen. mármint a kűlső bőrrétege. ezért a nyílt lángon, mind kell forgatni, hogy mindegyik része jól "odaégjen."Ne félj, a belseje nem ég oda. a paprika sokkal hamarább "megég". no, kb így...:)
Persze, azt is egyben kell kisütni, s majd a sóval hintés után, leszedni.
de jók a képek, csak megjegyzem :)
Köszönjük hogy tetszenek a képek :) Több receptet is találtunk, egyesek a padlizsán helyett gombát, babot, vagy egyesek répát is ajánlanak a belefőzésébe. Hogy egyben vagy darabolva a paprikát, padlizsánt, arra nem tért ki a recept ami után mentünk.
Fotó megjegyzések
míg mások a kecske szót tekintik alapnak, a mét pedig járást, menetet jelent. (Bolgárul a „koziczkameta” kecskejárást jelent).A kecske mellett szól, hogy a 13. században Szent Miklós püspök - a legrégibb helybéli templomnak - a Barátok templomának védőszentje, a megtérített új híveknek tenyésztésre kecskét ajándékozott. Az egykori történelmi iratok Aegopolisnak, azaz Kecskevárosnak hívták a települést, s a város régi, fatárgyat, állatot megjelölő égetőbélyegzője a Bak csillagkép jegyével egyezett.
Kecskemét város címere az önkormányzat rendelete szerint „csücskös talpú, hatszögletű pajzs. Vörös mezejében zöld hármas halomnak kiemelkedő középső részén heraldikailag jobbra néző, ágaskodó ezüst (fehér) kecskebak. A pajzs fölött a magyar Szent Korona lebeg. A címer alatt félkörívben elhelyezett, díszesen redőzött szalagon a város jelmondata: »Sem magasság, sem mélység nem rettent«
(Arany János: A vén guláyás)
Kecskeméttel határos... :-)
William Blake Nabukodonozorja nem az uralkodó őrületet, hanem a megőrült uralkodót ábrázolta. A saját magát is kontrollálni képtelen, félig ember, félig állat teremtményt, amely elvesztette minden kapcsolatát a való világgal, és kívül van már minden racionalitáson. Blake Menny és a Pokol házassága című verseskötetében Nabukodonozor mellett a következő felirat áll: „Egyazon törvénye van az Oroszlánnak és az Ökörnek: az Elnyomás.”
Van úgy, hogy pirítás közben a padlizsán "felhasad", csinál egy olyan hangot, hogy :"PÖFF", és sisteregni kezd. nem baj, pirítsd tovább a héját, amig KOROM nem lesz. azt kiskanállal leszeded s belül finom, VIZES marad minden. próbáld ki...:)
A hagymát a lábosban pirítod, nem kell előrepirítani
ezért természetesen nem a befóliázott tepsi a jó.
Amikor mi nem mehettünk ki a szabadba, hogy nyílt tüzön, egy rácson süssük ki őket, anyu a fóliát a gázrezsó lángja alá tette, hogy a lé, ami kicsöpög, ne égjen a rezsóra. de akkor is nyílt lángon csinálja. másképp nem sül át úgy ahogy kell, és az íze sem lesz olyan "füstölt", hanem inkább olyan lecsós lesz. Ami persze, az is finom, de amikor kettőt egymás mellé teszel...érzed majd a külömbséget... csak így tovább!
Biztosan ez is finom lett, mivel jó zöldség van benne, ezért rossz nem lehet.
A padlizsánt egyben kell tartani, a paprikát is. és NYÍLT lángon kell róla leégetni a bőrt. amikor pl a paprikán FEKETE a bőr, leégett, akkor be kell tenni egy nagy tálba, sóval behinteni, attől hűlés után leválik magától szinte a megfeketedett bőr.
a Padlizsán is szenes kell hogy legyen. mármint a kűlső bőrrétege. ezért a nyílt lángon, mind kell forgatni, hogy mindegyik része jól "odaégjen."Ne félj, a belseje nem ég oda. a paprika sokkal hamarább "megég". no, kb így...:)
Persze, azt is egyben kell kisütni, s majd a sóval hintés után, leszedni.
de jók a képek, csak megjegyzem :)