Magyar hírességek - Képzőművészek - Festőművészek

   

Gréczi Margit
Gréczi Margit (Gyöngyös, 1941. december 13.) festőművész.   Gyermekkorában kezdett el festészettel foglalkozni. Békési Gyuláné, a Gyöngyösi általános iskola rajz tanárnője látta meg benne a tehetséget és kezdte el egyengetni útját a festőművészet felé.
 
1978-ban születtem Budapesten, itt is érettségiztem. A kreativitás és az alkotóvágy mindíg is jelen volt az életemben. Eleinte grafikákat készítettem, és csak később tértem át az olajfestészeti technikára. A műalkotó személyek csak akkor tudnak kiteljesedni mind képességeik mind tehetségük terén ha minden más zavaró tényezőt kizárnak az életükből.
Grónay Ildikó
1958-ban születtem Alsónánán. Pár hónapos koromban Szekszárdra költöztünk, tanulmányaimat ott végeztem. Már egész kisgyermekként csak a rajzolás vonzott, ez érdekelt igazán. Még írni nem tudtam, de játszás helyett kedvenc időtöltésem a rajzolás volt. Akkor is és még ma is úgy érzem a rajz, a festészet olyan, mint a mese ezerszínű világa.
Gross Arnold
Gross Arnold (Torda, 1929. november 25. –) Kossuth-díjas magyar grafikus. Színes rézkarcaival nagy sikereket aratott.   Erdélyben, Tordán született, 1929. november 25-én. Édesapja festő és rajztanár volt, ő volt első tanára.
Gruber Béla
(Budapest, 1936. február 23. – Budapest, 1963. szeptember 29.) magyar festő, a 20. századi magyar festészet kiemelkedő alakja. Gruber Béla festőművész 1936. február 23-án született Budapesten, ikergyermekként. Már kiskorában bal kézzel festett, rajzolt, ez volt a legnagyobb öröme. Apja 1945-ben meghalt.
Gruzda János
(Tövis, 1881. november 18. – Zalatna, 1953. november 3.) romániai magyar festő. Édesapja, a székely gyökerekkel rendelkező Gruzda Domokos, Tövisen volt református lelkipásztor. Az általános iskolát szülővárosában, a középiskolát Nagyenyeden végezte. 1900-ban – apja biztatására – beiratkozott a kolozsvári Református Teológiára.
Gulácsy Lajos
(1882, Budapest - 1932, Budapest)     Festő. A budapesti mintarajziskolában kezdett tanulni, lényegében azonban autodidakta volt. 1902-ben Rómában, majd Firenzében és Párizsban járt tanulmányúton. Olaszországot később több ízben is felkereste, s számos képén festette meg az olasz városok középkori, reneszánsz hangulatát.
Guld Mihály
Jelenleg Tolnán élek. Tanult szakmám szerint szobafestő- és mázoló vagyok. A festészettel 1995-ben kezdtem foglalkozni. Főleg tájképeket festek, mert nagyon szeretem a természetet és a vizet. Először csk télen, szabadidőmben festegettem majd egyre inkább úgy éreztem, hogy a szabadidőmet már nem tudom mással eltölteni mint a festészettel.
Gulyás László
"1960-ban született Budapesten. A Képző-és Iparművészeti Középiskolát reklámgrafika szakon végezte, majd 1983-1987-ig a Képzőművészeti Főiskola hallgatója volt, sokszorosító grafika szakon.A festő édesapa útnak indító hatásán túl elsősorban Rembrandt festészetének egyetemes hatása alatt érleli ki személyes képi világát, sajátítja el a régi nagy mesterek festési technikáját.
Gundelfinger Gyula
(1833, Korompa - 1894, Korompa)    A Nemzeti Múzeum képtárában Gundelfinger Gyulának két festménye látható. Az egyik "Árva vára" pontos rajzával, hideg színezésével Keleti Gusztáv munkáira emlékeztet. A másik Szinye-Lipócz vidékét tárja elénk; komor fenyvesek koszorújában erdős domb tetején omladozó vár romjai búsulnak, a háttérben borongós, felhős ég.

1239 cikk | 47 / 124 oldal