Az őszibarackot joggal nevezhetnénk a magyarok kedvenc nyári gyümölcsének. Júniustól szeptemberig, szinte az ország egész területén megterem. Népszerűsége ellenére azonban kevesen tudják, hogy az egészségre is kedvezően hat, sőt, még a kozmetikai iparban is egyre gyakrabban hasznosítják.
Az őszibarack lédús húsában A-, B-, C-vitamin, magnézium, foszfor és kalcium is található.
Fűszernek kell tekintenünk, hiszen nagyon kevés mennyiség is elég belőle, hogy íze meghatározó legyen. Kilónkénti ára fajtától függően 10 ezertől egészen 500 ezer forintig terjed. Hazánkban évi ötszáz kilót értékesítenek belőle. Ma igazi luxuscikknek számít az egyedülálló gasztronómiai élményt nyújtó szarvasgomba.
Hozzávalók
Tortalap
10 dkg tejcsokoládé (vagy étcsokoládé tej hozzáadással)
10 dkg vaj
12 dkg kukorica pehely
10 dkg darált erdei mogyoró
Krém és díszítés
8+4 zselatin lap
85 dkg őszi barack
5 dl barackos joghurt
4 dl+2 dl tejszín
Elkészítés
A kukoricapelyhet összetöröd és hozzá adod az aprított mogyorót.
A vajat megolvasztod a csokoládéval együtt.
Hozzávalók
1 kg túró
2 csomag tejszínhabpor
2 csomag étkezési zselatin
2 üveg őszibarack konzerv
cukor és citromlé ízlés szerint
pici só
Lap
20 dkg darált keksz
10 dkg olvasztott sütőmargarin
1 marék darált dió
Elkészítés
A darált kekszet, az olvasztott sütőmargarint és a darált diót összekeverjük és a tortaformába nyomkodjuk, majd hűtöbe rakjuk, míg megdermed.
Hozzávalók
2 tojás
25 dkg darált mák
10-15 dkg porcukor
25 dkg áttört túró
1,5 dl sűrű tejföl
1 nagy konzerv őszibarack
3 dkg mandula
Elkészítés
A barackot jól lecsepegtetjük.
A tojásokat kettéválasztjuk.
A tojássárgáját a mákkal, a porcukorral, a túróval és a tejföllel jól elkeverjük.
A tojásfehérjét habbá verjük, majd óvatosan a mákos masszához keverjük.
Hozzávalók
barack
200 g (darált vagy nem darált) háztartási keksz
80 g pörkölt erdei mogyoró
150 g olvasztott vaj
3 csomag zselatin
400 ml folyékony tejföl
5 evőkanál cukor
Elkészítés
Az érett barackokat meghámozzuk és kis darabokra vágjuk. A keményebb darabokat félretesszük, a puhábbakat mixerrel összetörjük, péppé keverjük.
Hozzávalók
1 tojás
egy kis pohár langyos tej (kb 100 ml tej)
550-600 g liszt
1 csomag margarin (250 g)
1 csomag friss élesztő (25 g)
2 tasak vaníliás cukor
1 marék dió
Elkészítés
Keverd össze az élesztőt néhány kanál tejjel és egy evőkanál cukorral. Tedd a keveréket a liszt közepébe egy kis gödörbe.
Hozzávalók
Tészta
1 kg liszt
3 tojás
12,5 dkg cukor
450 ml tej
5 dkg élesztő
50 ml olaj
reszelt citromhéj
egy tasak vanília cukor
só
3 tojás sárgája kenegetéshez
Szirup
cukor
méz
víz
vanília eszencia
citrom
Díszítés
méz
reszelt dióbél
Elkészítés
A lisztet egy nagy tálba teszed, belekavarsz egy kávéskanál sót.
Hozzávalók
600 dkg liszt
3 dl tej
50 g vaj
1 tojás
20 g élesztő
só
100 g cukor
100 db dió
őrölt fahéj
Elkészítés
Kevés langyos, cukros tejben felfuttatjuk az elmorzsolt élesztőt.
A lisztet elkeverjük sóval, fészket készítünk bele, beleöntjük a felfuttatott élesztőt, cukros tejet, tojást, olvasztott vajon, és ebből félkemény tésztát dagasztunk.