Hozzávalók
Fél csésze vaj
1,5 csésze zabpelyhes keksz összemorzsolva
2 csésze kókuszreszelék
400 g sűrített tej
2 tábla csokoládé (ét vagy tej)
Fél csésze krémes mogyoróvaj
Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Olvasszuk fel a vajat a sütőben, majd az összetört zabpelyhes kekszet szórjuk rá, és oszlassuk el egyenletesen.
Hozzávalók
A "tésztához":
6 tojás fehérje
24 dkg kristálycukor
3 dkg kakaó
A krémhez:
30 dkg olvasztott csokoládé (nem tortabevonó, minőségi csokoládé mert ettől lesz finom a krém
6 tojás sárgája
1 evőkanál víz
3 dl habbá vet tejszín
rum
Elkészítés
A torta alja:
A tojásfehérjéből kemény habot verünk majd a cukrot apránként hozzáadjuk, a végén pedig a kakaót is.
Hozzávalók:
4 tojás
15 dkg cukor
1,5 l tej
2 rúd vanília (vagy 1 csomag vaníliás cukor)
2 evőkanál liszt
5 dkg mazsola
Elkészítés:
A tojásfehérjéket 3 evőkanál cukorral jó kemény habbá verjük.
Egy nagy, legalább 3-4 literes lábasban tejet forralunk.
A csendesen gyöngyöző tejbe (vízbe mártott) evőkanállal tojásnyi galuskákat szaggatuk a felvert habból.
Hozzávalók:
1,5 dl főzött kakaó
1,5 dl tejeskávé
1,5 dl madártej
12 dkg őszibarack befőtt
8 dkg karamell szósz
4 dkg étcsokoládé
20 dkg madártej jégkrém
Elkészítés:
Hosszú, vékony pohárba töltjük a kakaót, rá a tejeskávét, majd a madártejet. Az őszibarackot megpucoljuk és kockákra vágjuk.
Hozzávalók:
6 db tojás
4 csomag vaníliás cukor
1 citrom
2 l tej
1 csomag vaníliás pudingpor
4 evőkanál cukor
kevés víz
Elkészítés:
A tejet egy kevés vízzel felforraljuk.
A tojásfehérjékből és a cukorból kemény habot verünk, s a forró tejbe szaggatjuk, megfőzzük, félrerakjuk.
Egy kis madártej-etimológia
Gondolkodtatok már azon, vajon honnan ered a madártej kifejezés? Van a madárnak teje? Micsoda faramuci név ez? A fehér gombócok talán a fiókák? Nem, a madártej elnevezés egy érdekes, több ezer éves szójáték származéka. Az ókorban azokat a finomságokat, melyekhez szinte lehetetlen volt hozzájutni, a madarak teje kifejezéssel illették.